mandag 14. februar 2011

Om å skrive essay

Om å skrive essay

Å kombinere erfaring - fortelling - kunnskap og refleksjon

Essayet er en krevende sjanger der grunnlaget legges ved at en selv jevnlig leser bøker, essay og tekster som karevet noe av deg som leser. Essaysjangeren forutsetter at en selv er litt filosofisk og undrende. Hvis du konsekvent hopper over aviskronikker, ledere og litt tyngre,  bør du kanskjer styre unna essay-oppgaver.

Jeg tror ikke det er lurt at man på forhånd har bestemt seg for å skrive essay før man har sett eksamensoppgavene. Et godt essay krever at man har innsikt og tanker om det emnet man får beskjed om å skrive om. Dessverre har man ikke muligheter for å lese seg opp i emnet eller la teksten modne. Man har fem klokketimer, og begrenset med hjelpemidler. Selv om jeg som lærer må huske å ta hensyn til at du som elev har kort tid og som ungt menneske stort sett ikke har all verdens livserfaringt, må jeg likevel stille krav til teksten du skriver. Det er ikke bare å lire av seg noen generelle selvfølgeligheter. Det er viktig at før du går igang med skrivingen, vurderer om temaet for essayet er noe du har stoff til å skrive om. Hvis du egentlig ikke har stoff om det, bør du vurdere andre oppgaver i stilsettet.Vil du vite mer om essaysjangeren?

Sjekk boka Norsk på 30 dager. Det er en håndbok for privatister som tar norsk på egenhånd, men vil også være nyttig for elever.
Du kan kjøpe boka her 


3 kommentarer:

  1. Noen som vet hvordan jeg starter en essay? det var en gang?

    SvarSlett
  2. Det er mange måter å starte en tekst på, også et essay. Noen starter med en konkret episode eller opplevelse, så spinner de ut fra den. Eller hva med å starte med et tankevekkende sitat?

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett