torsdag 31. mars 2011

Les dikt!

Diktanalyse/dikttolkning forekommer så og si alltid på eksamen, enten på hovedmåls- og/eller på sidemålseksamen. Det krever litt mer enn å følge en analyseoppskrift som man kan finne i bøtter og spann hvis man skal ha fire eller bedre.
Tenk deg at du får i oppgave å kommentere enn idrettsgren du ikke er interessert i, f.eks. amerikansk fotball. For å bli en god sportskommentator må du se mange "kamper". Jeg ville aldri våge å kommentere en kamp i amerikansk fotball, jeg har jo rett og slett ikke peiling. Jeg mener her selvfølgelig at det er en parallell til det å tolke dikt. Skal du tolke dikt, bør du jevnlig lese dikt og helst diskutere og snakke om dem med andre. Dikt kan også være sangtekster. Har noen favorittartister, få tak i tekstene på sangene de synger. Hva er det som gjør dem bra? Hva er det som kjennetegner tekstene?
I Dagbladets "Diktkammer" finner du mange tekster, og du finner også en "diktskole". Det er dikteren Helge Torvund som står for denne. Du vil ha stor glede av å følge aktiviteten her. Så får du litt nynorsk gratis med på kjøpet. Torvund er nemlig jærbu.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar