mandag 31. desember 2012

Nyttårsønske for privatistene

Vi er snart 6 år inn i Kunnskapsløftet - og en del av dette handler om eksamen. I norsk skal eksamenskandidatene kunne bruke hjelpemidler, men i praksis gjelder ikke det mange privatister.  I Oslo plasseres de gjerne i en idrettshall uten tilgang til stikkontakter. De får gjerne bruke pc-en de har med seg (så lenge batteriet varer). Men de må ta høyde for at den siste timene må brukes innføring for hånd. For digital innlevering eller muligheter for utskrift byr ikke Oslo kommune på.
Nyttårsønske - at også privatister får bruke pc på eksamen i norsk (og gjerne andre fag også)! Så vanskelig kan vel ikke dette være?

Litt om datasikkerhet


Mange av oss bruker ulike tjenester på nettet som krever en innlogging. Ofte er de linket med vår epost, slik at hvis vi glemmer passord eller brukernavn kan få tilgang til tjesten ved å sende oss med lenke slik at vi kan få logget oss inn. Kjempepraktisk! Problemet er at hvis uvedkommende får tilgang til eposten vår, vil de også kunne endre brukernavn og passord på alle tjenestene vi bruker (Twitter, Instagram, Youtube, Flickr, Tumblr, Facebook, Spotify osv).
Derfor har Google innført et system med 2 lag med sikkerhet.  (2 step verification). I innstillingene til Google-kontoene kan man registrere mobiltelefonen slik at uvedkommende som har fått snusen i ditt brukernavn og passord, ikke får logget seg inn fra en "fremmed maskin". Hvis jeg logger meg inn på gmailen fra en maskin som jeg vanligvis ikke bruker, registrerer Google dette, og sender meg en SMS med en kode. I tillegg til brukernavn og passord må jeg så bruke koden. Hackerne må med andre ord ikke bare stjele brukernavnet og passordet ditt - de må også stjele mobiltelefonen.
Les mer om dette her.

Godt nyttår til alle mine lesere!

onsdag 26. desember 2012

Eksamenspåmelding

Eksamenspåmelding skjer på privatistweb.no i januar for våreksamen og i september for høsteksamen (sjekk nærmere dato for ditt fylke!). Du må ha visakortet klart, ikke vent til siste dag!

Mange eksamenssteder er lite flinke til å tilrettelegge for at du kan bruke datamaskin til eksamen. Sjekk med eksamenskontoret i din fylkeskommune om de kan tipse deg om eksamenssteder der dette er lagt til rette for. Kanskje du kan ta eksamen i nabofylket hvis det gjør at du slipper å skrive for hånd?

I norsk for videregående skole er det ulike fagkoder for norsk selv om eksamenen er lik. Vi bruker eksamenskodene når vi melder oss på til eksamen.

Har du bakgrunn i yrkesfag og bygger så på med fag for å få studiekompetanse tilsvarende 3. påbygg, er det andre koder enn om du har gått på studieforberedende program.

Hovedmål
NOR1211 (NOR1231 hvis du har bakgrunn i yrkesfag)

Sidemål
NOR1212 (men NOR1232 hvis du har bakgrunn i yrkesfag)

Muntlig
NOR1213 (men NOR1233 hvis du har bakgrunn  i yrkesfag)

Kilde: http://grepwiki.udir.no/index.php?title=20110527:_Nye_fagkoder_for_Vg3_p%C3%A5bygging_til_generell_studiekompetanse_i_norsk,_samisk_og_finsk (lastet ned 26.12, 2012)


Vil du vite mer om skriftlig og muntlig eksamen i norsk? 

Kjøp Norsk på 30 dager. Det er en håndbok for privatister som tar norsk på egenhånd, men vil også være nyttig for elever.
Du kan kjøpe boka her (det er en ebok, papirutgaven kommer først i april. Eboka koster 99 kroner og papirutgaven vil koste 199.- kroner)